Curs

ARQUITECTURA I COOPERACIÓ _EL DRET D'HABITAR. PROGRAMA INCIDE

  • Des de: 11/2/20
  • Fins a: 10/3/20
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • Presencial

Preinscripció des del 29/11/19

Promogut per:
Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad

Responsable de l'activitat:
Vicerrector/a Responsabilidad Social Y Cooperación



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

15 hores


0 hores


0 hores

Horari

De vesprada
Las clases se impartirán los martes de 15:30 a 18:30 horas.
Calendario: 11, 18 y 25 de febrero; 3 y 10 de marzo.

Lloc d'impartició
Aula 2.13 del Centro de Formación Permanente (CFP), Edificio Nexus (6G) - 2ª Planta. Campus de Vera. UPV
Certificació

Assistència

Modalitat

PRESENCIAL

Curs

2019-2020

ECTS

0

Campus

València

15 h

Presencials

0 h

En línia

Preu Col·lectiu
15 € Alumne UPV 
15 € Alumni UPV PLUS o AAA UPV 
15 € Personal UPV 
25 € Públic en general 
15,00 € - Alumno UPV
15,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
15,00 € - Personal UPV
25,00 € - Público en general

Objectius

El dret a habitar inclou el dret a l'habitatge i el dret a la ciutat. L'objectiu d'aquest curs serà mostrar el context de l'hàbitat en totes les seves escales, des del territori, passant pels assentaments i l'espai públic, fins a arribar a l'habitatge. A partir d'un joc de *dualidades s'expressa la realitat actual del món en el qual vivim i com fer front des de l'arquitectura de cooperació a aquestes realitats. L'objectiu final com a arquitectes
serà cobrir el dret a cadascuna d'aquestes escales de l'hàbitat humà complint, en ser les que conformen el concepte general, el dret a habitar.

- Reflexionar sobre el paper de la cooperació Local i Internacional al desenvolupament a través del treball del cooperant en la pràctica
- Visibilitzar les problemàtiques actuals de l'HÀBITAT en contextos locals com en països en vies de desenvolupament.
- Mostrar el paper que, com a tècnics, podem exercir a solucionar la necessitat de desenvolupar altres arquitectures capaces de donar solució a les problemàtiques i necessitats actuals de l'hàbitat.
- Proporcionar a l'alumne d'una plataforma de suport sobre la qual posteriorment desenvolupar les seves inquietuds per l'arquitectura i la cooperació.
- Dotar d'una base teòrica inicial sobre Assentaments Humans precaris i cooperació al desenvolupament, introduint la Nova Agenda Urbana i els ODS.

Acció formativa dirigida a

La matrícula del curs està oberta a l'alumnat de la UPV, a la resta de la comunitat universitària i a persones externes en general.

Per la seva temàtica, pareix que va dirigida al alumnat d'arquitectura o gent arquitecta, que busquen iniciar-se en la cooperació i conèixer les altres possibilitats que ofereix l'arquitectura per a la resolució dels grans reptes que suposa l'hàbitat. Però está obert a qualsevol disciplina y es valra la varietat d’aquestes.


Professors

  • Belén Fernández Del Moral Mestre Professional del sector
  • Laura Llinares Valldecabres Professional del sector
  • Lucia Guirao Bosch Professional del sector

Metodologia didàctica i sistemes d'evaluació

La metodologia del curs està basada en la reflexió, la investigació i en l'acció participativa: L'aprenentatge és fonamental en la participació i el treball en equip, potenciant la resolució de tasques mitjançant l'aplicació de sistemes de diàleg que possibiliten una generació de coneixement grupal. D'aquesta manera, es promou l'activitat i l'operativa dinàmica: S'aprèn “fent” i practicant a partir d'espais taller i espais de debat.

Temes que s'hi desenvolupen

SESSIÓ I_ Global-Territori: Nord-Sud
Conceptes bàsics sobre la cooperació per a poder comprendre els següents temes a desenvolupar durant el curs. Aquesta sessió se centrarà en l'explotació de recursos i la realitat històrica dels països empobrits.

SESSIÓ II_ Assentaments: Rural-Urbà
Desenvolupar el concepte d'assentaments Humans precaris, tant urbans com rurals.
Donar a conéixer les característiques fonamentals de cada assentament. Exposició pràctica d'un projecte de cooperació en l'àmbit rural.

SESSIÓ III_ Ciutat: Formal-Informal
Ciutat informal i models de ciutats emergents. Agenda Urbana. ODS.Treballar conceptes fonamentals com els drets humans a la ciutat i el dret a la ciutat. Exposició de casos pràctics a través d'un expert en la matèria.

SESSIÓ IV_ Carrer: Incloent-excloent
Anàlisi de l'espai públic i la seva influència en la manera d'habitar. Processos de degradació Urbana. Obsolescència urbana. Regeneració urbana. Exposició de casos de participació ciutadana i disseny participatiu, transformant l'espai públic

SESSIÓ V_ Habitatge: Habitabilitat bàsica.
Concepte d'habitabilitat bàsica. Precarietat habitacional urbana. Exposició d'un cas pràctic d'intervenció.


Visita altres cursos relacionats amb...

arquitectura dret cooperació hàbitat incide