Examen

NIVELL C2 (SUPERIOR) DE CONEIXEMENTS DE VALENCIÀ

  • Des de: 7/6/12
  • Fins a: 7/6/12
  • Campus de Alcoi
  • Idioma: Valencià
  • Presencial

Preinscripció des del 19/5/12

Matrícula disponible fins al 24/5/12

Promogut per:
Gabinete del Rector

Responsable de l'activitat:



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

4 hores


0 hores


0 hores

Horari

De matí
7 de juny, de 9.00 a 13.00 hores

Lloc d'impartició
Amb tres dies d’antelació es publicarà a la web de l’APNL www.upv.es/apnl el lloc on es faran les proves d’acreditació.
Modalitat

PRESENCIAL

Curs

2011-2012

ECTS

5

Campus

Alcoi

4 h

Presencials

0 h

En línia

Preu Col·lectiu
10 € General public 
Matrícula: 10,00 euros
Exempts : PAS i PDI
Període de preinscripció: del 19 al 24 de maig de 2012, ambdós inclosos.
El dia 25 de maig no es podrà fer cap preinscripció.

Acció formativa dirigida a

Tots els membres de la UPV, Campus d'Alcoi (PDI, PAS, estudiants i membres d'Alumni UPV).



1. ESTRUCTURA DE LA PROVA

1.1. Prova escrita.

Dividida en tres apartats d'acord amb els continguts que s'especifiquen en el programa

Àrea de comprensió lectora: consisteix en la lectura d' un text i respondre a diverses qüestions (del tipus V/F, resposta d'elecció múltiple, etc.) referides a aspectes textuals, de contingut, de derivació, de síntesi o de sinonímia. Aquesta àrea val un 10% de l'examen.

Àrea d'expressió escrita: consisteix en:

- un dictat (5 punts; 5 errades = 0 punts);
- la redacció d'un text que l'examinand escollirà entre dues propostes de característiques i temes diferents (almenys una d'aquestes propostes d'escriptura tractarà sobre un dels continguts corresponents al marc sociocultural que recull el programa; els 10 punts de la redacció s'atribueixen així: 7 per la correcció normativa (13 errades = 0 punts en aquest apartat) i 3 més per les característiques pròpiament textuals, com són l'adequació, la coherència i la cohesió);
- i la paràfrasi o resum d'un text que es proporciona en l'examen i del qual s'extrauen algunes paraules o expressions, de les quals es demana a l'examinand que proporcione sinònims (5 punts: 3 pel resum i 2 pel lèxic).
Aquesta àrea val un 30% de l'examen.

Àrea de domini pràctic del sistema lingüístic: Consisteix en la resolució d'un test de normativa sobre els continguts gramaticals que recull el programa (ortogràfics, morfosintàctics i lèxics). Aquesta àrea val un 30% de l'examen.


1.2. Prova oral (expressió i interacció), que consistirà en la lectura en veu alta d'un text i una conversa sobre el tema o temes d'aquest. L'alumne ha de demostrar que pot produir textos orals d'acord amb els objectius i continguts del programa. L'àrea d'expressió oral val un 30% de la nota total de l'examen, però és eliminatòria. En la prova oral es poden obtenir 15 punts. L'apte se situa en 11 punts. Les persones que obtenen 9 o 10 punts poden compensar la nota global amb la part escrita.
Tenint en compte que la metodologia didàctica que apliquem en el curs és l'enfocament comunicatiu, a l'hora d'avaluar la prova oral es tenen en compte els paràmetres següents relacionats directament amb les habilitats referides al discurs oral:

Llegir: L'examinador/a proporciona un text breu a l'examinand i li deixa un temps prudencial (entre 5 i 10 min) perquè s'hi familiaritze. A continuació l'examinand ha de llegir en veu alta aquest text. Durant la lectura en veu alta l'examinador avalua la fluïdesa i la correcció lectores i fa les anotacions pertinents en una graella. Aquesta habilitat s'avalua sobre 5 punts.

Parlar: L'examinand fa una exposició oral referida al tema del text que ha llegit per a demostrar que l'ha entés i que és capaç d'expressar idees completes al voltant del tema en qüestió. A continuació, l'examinador/a pot fer algunes preguntes a l'examinand sobre aquest mateix assumpte. Durant aquesta part de la prova, que dura uns 10 min, l'examinador avalua l'adequació del discurs a la situació comunicativa, la fluïdesa de l'expressió i la correcció d'aquesta. Aquesta habilitat s'avalua sobre 10 punts.


2. PROGRAMA DEL NIVELL C2 O SUPERIOR DE CONEIXEMENTS DE VALENCIÀ DE LA UPV

2.1. COMPRENSIÓ I PRODUCCIÓ DE DISCURSOS

2.1.1. Textos orals i escrits (en tots els àmbits d'ús, especialment en l'acadèmic i en els dels discursos orientadors i reguladors de l'opinió i de la conducta), tot identificant-ne els procediments —lingüístics i no lingüístics— emprats per a transmetre la informació i per a crear estats d'opinió.
2.1.2. Trets caracteritzadors de totes les varietats i especialment l'estàndard.
2.1.3. Discursos amb finalitats diferents (informatius, prescriptius, predictius, lúdics i argumentatius), d'acord amb unes determinades seqüències textuals (sobretot aquelles amb finalitats diverses (d'estructura narrativa amb la intenció d'informar, d'estructura descriptiva amb la intenció de prescriure, etc.)
2.1.4. Característiques culturals, sociològiques i ideològiques de l'emissor d'un text i també de les circumstàncies de lloc i de temps en què s'ha produït.
2.1.5. Manifestacions del sistema gènere-sexe en l'activitat comunicativa: els comportaments verbals discriminatoris.
2.1.6. Mitjans per transmetre informació de manera implícita.
2.1.7. Textos orals en la varietat estàndard en contextos de situació formals i informals.


2.2. REFLEXIÓ LINGÜÍSTICA

2.2.1. Procediments que contextualitzen el text:
- Per transmetre implícitament informació (pressuposicions, oracions de relatiu, adjectivació, sintagmes nominals definits, nominalitzacions, construccions clivellades, interrogatives parcials, oracions completives depenents de verbs factius i contrafactius, verbs o marcadors aspectuals).
- Fórmules del llenguatge administratiu.

2.2.2. Procediments de cohesió:
- Per fer progressar la informació (progressió de tema constant, lineal i de temes derivats).
- Progressió temàtica (el-lipsi, demostratiu i/o substitució sinonímica, repetició total o parcial, hiperònims i hipònims).

2.2.3. Àmbit de l'oració i de la paraula.
2. 2.3.1. Fonologia i ortografia:
- Aprofundiment en els conceptes (fonema i so, l'AFI).
- Fonètica sintàctica (elisió, sinalefa, emmudiment, neutralització, sonorització).
- Vocalisme oriental i occidental.
- Consonantisme (dialectalisme).
- Signes de puntuació (casos particulars).

2.2.3.2. Morfosintaxi:
- Oració composta (juxtaposada, coordinada, subordinada).
- Sintagma nominal (inserides substantives i adjectives, de relatiu).
- Verb (irregulars amb radical velaritzat, formes no personals).
- Sintagma verbal (inserides adverbials, de gerundi i de participi).
- Combinacions de pronoms.
- Revisió de preposicions i conjuncions.

2.2.3.3. Lèxic:
- Origen i formació de mots (arcaismes, cultismes, neologismes, prèstecs; habilitació, derivació, composició).
- Aprofundiment en la variació lexical segons el registre, l'adequació i el dialecte.
- Modismes i frases fetes.
- El sentit figurat.
- Llenguatges d'especialitat.

2.3. DISCURS LITERARI
2.3.1. Els grans períodes de la història literària.
2.3.2. Autors i obres significatives.
2.3.3. Lectura, anàlisi i interpretació de textos literaris.

2.4. REFLEXIÓ SOCIOLINGÜÍSTICA
Aprofundiment en:
2.4.1. Etapes de la història de la llengua (substitució i normalització).
2.4.2. La realitat plurilingüe del món contemporani (contacte de llengües i mesures legislatives o d'altre tipus que les acompanyen).
2.4.3. La situació de la llengua en les diferents èpoques històriques.
2.4.4. Etapes del procés de normativització (persones i institucions). L'estandardització.
2.4.5. Varietats diatòpiques de la llengua.
2.4.6. Subdialectes valencians. Incidència en l'aprenentatge de l'estàndard (oral o escrit) per part de l'alumnat en edat escolar.



3. CERTIFICATS I CRÈDITS DE LLIURE ELECCIÓ

La superació d'aquesta prova dona dret a l'obtenció d'un certificat de competència. La Universitat Politècnica de València, juntament amb la resta d'universitats públiques valencianes han signat un conveni per a l'homologació dels certificats de valencià, de l'1 de desembre de 2008.

Els certificats oficials de coneixement de valencià que expedeixen les universitats valencianes, que tenen validesa administrativa i acadèmica en el marc universitari estan homologats per la Junta Permanent de Català, pel Govern de les Illes Balears i, recentment, per la Generalitat Valenciana.




A més, amb aquest certificat es poden obtenir crèdits de lliure elecció en qualsevol dels centres educatius de la UPV, d'acord amb l'oferta general d'assignatures i activitats de lliure elecció per al curs 2011-2012. Aquests crèdits no són acumulables entre si.

Així, si se supera la prova final corresponent al nivell C2 (Superior), es pot convalidar per 5 crèdits.



Temes que s'hi desenvolupen

Nivells comuns de referència per a les llengües del Consell d'Europa


A1 (Inicial) L'aprenent / usuari pot interactuar d'una manera senzilla a condició que l'altra persona parle a poc a poc i amb claredat.

A2 (Bàsic) L'aprenent / usuari pot comunicar-se en situacions senzilles i habituals que exigeixen un intercanvi simple i directe d'informació sobre temes familiars i habituals.

B1 (Elemental) L'aprenent / usuari pot fer front a la major part de situacions lingüístiques que poden aparèixer on es parla la llengua objecte d'aprenentatge.

B2 (Intermedi) L'aprenent / usuari pot comprendre les idees principals de textos complexos, i pot expressar-se amb un grau de fluïdesa i d'espontaneïtat que fa possible la interacció habitual amb parlants nadius.

C1 (Suficiència) L'aprenent / usuari pot utilitzar la llengua de manera flexible i eficaç per a propòsits socials, acadèmics i professionals, i pot produir textos clars, ben estructurats i detallats sobre temes complexos.

C2 (Superior) L'aprenent / usuari pot comprendre sense esforç pràcticament tot el que llegeix o escolta. Pot expressar-se espontàniament, amb fluïdesa i precisió, distingint matisos subtils de significat fins i tot en les situacions més complexes.