Curs

EL PATRIMONI DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES. REFERÈNCIA A LES ENTITATS LOCALS

  • Des de: 10/11/20
  • Fins a: 30/1/21
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • En línia

Preinscripció des del 6/10/20

Promogut per:
Dpto. de Urbanismo

Responsable de l'activitat:
Mª Jesus Romero Aloy



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

0 hores


75 hores


0 hores

Lloc d'impartició
ON LINE
Certificació

Aprofitament

Modalitat

EN LÍNIA

Curs

2020-2021

ECTS

7,5

Campus

València

0 h

Presencials

75 h

En línia

Preu Col·lectiu
190 € Personal UPV 
190 € Alumne UPV 
190 € Alumni UPV PLUS o AAA UPV 
212 € Públic en general 
190 €  Empleados públicos
190 €  Familia numerosa
190 €  Desempleados
212,00 € - Público en general
190,00 € - Personal UPV
190,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
190,00 € - Alumno UPV
190,00 € - Empleados públicos
190,00 € - Desempleados
190,00 € - Familia numerosa

Objectius

El patrimoni de les administracions públiques és un instrument bàsic per a l'adequada gestió economicofinancera de les mateixes. La gestió, explotació o ús del dit patrimoni tant per la pròpia administració com pels operadors privats pot generar interessants estalvis, així com ingressos -en estos moments tan necessaris en l'administració-. Este curs pretén oferir una visió global del règim jurídic aplicable al patrimoni de les administracions públiques per a, a través de la mateix, aconseguir una gestió més eficient dels béns i drets de què és titular la pròpia administració d'acord amb les seues necessitats.
L'objecte consistix en el fet que l'alumne puga establir la prelació del règim jurídic aplicable al patrimoni de les administracions públiques, amb especial referència a les entitats locals valencianes, després de la rellevant Sentència del Tribunal Constitucional nombre 162/2009, de 29 juliol. És un requisit, a més de general, transcendental. Tinga's en compte que en funció del règim jurídic aplicable el resultat de la gestió varia de forma considerable.
Així per exemple, si es pretendre alienar un immoble no afecte un ús ni servici públic, haurà de seguir-se el procediment administratiu concret i ajustat a dret, en cas contrari, podria anul·lar-se per l'òrgan jurisdiccional competent la dita venda amb greus conseqüències juridicoeconòmiques per a l'administració.
Aprendre a desenrotllar els diferents procediments administratius per a l'adequada gestió economicoadministrativa és un requisit crucial per a l'èxit de l'operació. Per tant, la meta final és identificar, d'acord amb el règim jurídic aplicable, quin o quins procediments administratius han d'emprar-se amb la finalitat d'atorgar la necessària garantia jurídica a la utilització o gestió dels béns de les administracions públiques i en especial de les entitats locals valencianes.
Una vegada analitzat el règim jurídic aplicable al patrimoni de les administracions públiques, l'alumne estarà preparat per a abordar les següents matèries. En primer lloc es definiran els diferents béns que poden ser titulars les administracions públiques amb caràcter general, i amb caràcter particular, les entitats locals, per a posteriorment classificar-los. La classificació dels béns dels patrimonis públics és determinant, perquè cal tindre en compte que en funció del tipus o classe del bé, el règim jurídic aplicable divergix notòriament, la qual cosa fa imprescindible una correcta i adequada identificació del bé o dret per a poder gestionar-ho adequadament, tant des de l'aspecte jurídic com econòmic.
Una vegada classificats els béns, el següent repte ho constituïx la concreció de l'ús o explotació que a eixe bé se li pot donar, açò és la gestió eficient dels béns de les administracions públiques en funció de la seua classificació En eixa explotació o ús del patrimoni públic poden intervindre els operadors privats. Això obliga que es definisca el títol habilitant pel que el sector privat o públic puga accedir a eixe ús o explotació. Com a objectiu específic per a concloure el curs assenyalar que es determinarà els instruments juridicotècnics dels que disposen les administracions públiques per a fer efectiva l'adequada i imprescindible protecció dels seus béns: Inventari, registre i potestats administratives per a la defensa dels seus béns i drets.

Acció formativa dirigida a

Empleats públics (funcionaris i personal laboral) que desitgen adquirir, incrementar o actualitzar els seus coneixements sobre el règim local d'acord amb el temari proposat. Alumnes de GAP de la UPV, de la llicenciatura de dret o altres, opositors, i la resta de personal interessat a adquirir coneixements sobre la matèria objecte del curs.


Professors

  • Daniel Albir Herrero Professional del sector
  • Marcos García Gallego Profesor/a Asociado/a
  • Jose Juan Morant Ripoll Professional del sector
  • Jose Santatecla Fayos Profesor/a Titular de Universidad
  • Juan José Del Solar Rodríguez Porrero Professional del sector
  • Inmaculada Bertó Fuster Professional del sector
  • Juan María Martínez Otero Professional del sector
  • Mª Jesus Romero Aloy Profesor/a Titular de Universidad
  • Roberto Santatecla Fayos Profesor/a Asociado/a
  • Ángel Trinidad Tornel Profesor/a Asociado/a

Metodologia didàctica i sistemes d'evaluació

Les classes s'imparteixen a través de la plataforma de la UPV POLIFORMAT. Des del primer dia de curs, l'alumne disposarà de tot el material docent (temari, presentacions power point, exàmens i casos pràctics) perquè puga organitzar-se durant el curs per a la realització dels exàmens i casos pràctics a fi de la seua avaluació.

Temes que s'hi desenvolupen

Tema 1. Règim jurídic del patrimoni de les administracions públiques.
Tema 2. El patrimoni de les Administracions públiques: Concepte i classificació dels béns.
Tema 3. Adquisició de béns i drets del patrimoni de les administracions públiques I: Règim jurídic i forma d'adquisició onerosa amb i sense expropiació. Forma d'adquisició gratuïta per mitjà de la successió legítima o abintestat. L'arrendament com a forma d'adquisició d'ús dels béns.
Tema 4. Adquisició de béns i drets del patrimoni de les administracions públiques II. La resta de formes d'adquisicions: gratuïtes per mitjà de testament, llegat o donació, prescripció adquisitiva, ocupació, i a través de procediments judicials i administratius.
Tema 5. Protecció i defensa del patrimoni de les administracions públiques I: L'inventari i breu referència al règim registral.
Tema 6. Protecció i defensa del patrimoni de les administracions públiques II: Facultats i prerrogatives per a la defensa, conservació i tutela dels patrimonis de les administracions públiques.
Tema 7. Alteració de la qualificació jurídica dels béns i drets del patrimoni de les administracions públiques: Afectació i desafectació, mutacions demanials, adscripció i desadscripció.
Tema 8. Gestió demanial: Utilització dels béns i drets demanials. El títol habilitant. L'autorització i la concessió demanial.
Tema 9. Gestió patrimonial I. Aprofitament i explotació dels béns patrimonials de les administracions públiques: adquisició, arrendament, conservació, cessió i permuta.
Tema 10. Gestió patrimonial II: Aprofitament i explotació dels béns patrimonials de les administracions públiques: Alienació i gravamen.

Visita altres cursos relacionats amb...

patrimoni administració local gestió patrimonial concessions