Curs

EL REVOLUCIONARI ACTE DE MENJAR: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I ODS (EDICIÓ GANDIA). PROGRAMA INCIDE

Dades bàsiques

Dates d'inici i fi

Des del 12/03/20 fins al 02/04/20

Data de matrícula

Preinscripció des del 05/12/19
Matrícula des del 13/02/20 09:00


Durada

7,5 hores presencials, 4,5 hores a distància
1,2 Crèdits ECTS

Lloc d'Impartició

Aula 10. Escuela Politécnica Superior de Gandia (EPSG)
GANDIA

Objectius

- Generar una consciència crítica sobre la importància del foment d'una nova cultura alimentària basada en la sobirania alimentària i en la consecució dels ODS, especialment en l'entorn universitari, i sobre els efectes que el sistema agroalimentari global té sobre milions de persones, especialment sobre les dones.

- Reflexionar amb les persones participants sobre els ODS i el dret a una alimentació saludable, justa i sana de tota la ciutadania, tant en el nord com en el sud global.

- Sensibilitzar a les persones participants en relació als valors del producte agroecològic, sostenible i de proximitat, i en la necessitat de dinamitzar canvis en el sistema alimentari universitari, perquè siga més sostenible i saludable.

- Treballar receptes fàcils i atractives per a practicar una dieta saludable i sostenible.

Horari

VESPRADA

Los cursos se imparten los jueves de 15:30 a 18:00 horas. Calendario: 12 y 26 de marzo; 2 de abril.

Preu

20 €
15,00 € - Alumno UPV
15,00 € - Personal UPV
15,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
20,00 € - Público en generalTemes a desenvolupar

- SESSIÓ 1: “De què parlem quan parlem d'Alimentació Sostenible?” (2,5h): Reflexió entorn de l'alimentació sostenible i els seus conceptes associats: sobirania alimentària, agroecologia, agricultura ecològica, economia circular, economia social i solidària, desaprofitament alimentari, Canvi Climàtic… i com es vinculen amb els **ODS.

Reflexió pràctica sobre el que comprem i mengem, tant en la universitat com a casa. Es reflexiona sobre la cistella de la compra de cada participant, els diferents menjars que fan al dia, els menjars que fan en la universitat, on compren, si saben d'on vénen els aliments en origen, qui els produeix.
Sobre la base de la informació discutida s'elabora un esquema col·laboratiu dels principals impactes econòmics, socials i ambientals que tenen els nostres hàbits alimentaris.

En la segona part de la sessió es treballarà juntament amb un agricultor local sobre com podem mitigar aquests impactes des de la pràctica, tant des del seu enfocament de producció, com des del de consum. Es tractarà de plantejar alternatives i analitzar de quina manera els canvis en els nostres hàbits alimentaris poden donar suport a la consecució dels ODS: sobre quin ODS estem influint i de quina manera.

- SESSIÓ 2: “Transitant entre fogons: cuina sostenible per a no iniciats” (2,5h): taller de cuina totalment aplicat en el qual, de la mà d'una cuinera professional, aprendrem a comprar i cuinar plats senzills i saludables i amb ingredients ecològics, de proximitat, que fomenten la justícia social i la nostra felicitat.

- SESSIÓ 3: “Construïm alternatives” (2,5h)

o El que ens diu l'experiència: coneixerem diferents alternatives i experiències reals en marxa, a València i en altres territoris. Esbossarem de forma col·lectiva propostes de millora del sistema alimentari, sobretot a nivell del campus, que es desenvoluparan a casa i es presentaran al grup en aquesta sessió.

Sessions no presencials: treball des de casa (4,5h)
- Visualització de vídeos que aprofundeixen la informació i discussió en aula.
o El Plat o la Vida de Nani Moré
o Nugant Cordes: agroecologia en la Comunitat Valenciana.

- Treball individual o en grup de desenvolupament de propostes de millora de l'alimentació al campus de Gandia, a presentar i discutir en la sessió 3.

Més informació

Acció formativa dirigida a:

El curs es dirigeix a persones interessades en l'àmbit de la sobirania alimentària i el consum responsable.

La matrícula del curs està oberta a l'alumnat de la UPV, a la resta de la comunitat universitària i a persones externes en general.

Metodologia didàctica:

S'empraran tècniques de treball en grup i la cerca de solucions col·lectives a partir d'una reflexió individual i grupal. Dinàmiques participatives en les quals es fomente l'activa participació de tot l'alumnat: pluja d'idees, el termòmetre, diana d'avaluació, etc.

La interacció de l'alumnat amb diferents realitats dins i fora de l'aula, permetrà l'abordatge de la problemàtica del sistema alimentari des d'un enfocament integral, i sempre des de la praxi. El treball des de casa ajuda a aprofundir conceptes amb recursos audiovisuals, i es fomenta la proactivitat de l'alumnat sol·licitant les seues propostes de canvi, a discutir amb el grup.

S'usaran tècniques de cuina sostenible, emprant l'aprenentatge des de la pròpia experiència, en cuinar per elles mateixes les receptes proposades. Durant la sessió de cuina pràctica s'obriran espais per al debat col·lectiu sobre les dificultats que troben en el seu dia a dia i en la universitat, per a poder incorporar les tècniques mostrades. Les persones participants es portaran les receptes apreses en paper, per a poder replicar-les a la seua casa i compartir-les.

Coneixements previs necessaris:

No en calen

Altra informació

Preus i política de matriculació i convalidació:

15 euros membres UPV.
20 persones externes.

Encara que forma part del Programa INCIDE, impulsat pel Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació, la matrícula és independent de la resta de cursos que el conformen i es realitza per separat.

Responsable d'activitat

Vicerrector/a Responsabilidad Social y Cooperación

Professorat

espacioVanesa Bustos Martínez
espacioPiergiuseppe Carucci
espacioDaniel Martínez Rubio
espacioMaria Dolores Vicente-almazan Castro

Contacte

Correu electrònic

María Boscá Mascarell

Promogut per

VICERRECTORADO DE RESPONSABILIDAD SOCIAL Y COOPERACIÓN


Condicions

Condicions generals

Consulteu les Condicions generals de l'activitat.

imagen separador
Inscripció Online

Compartir:

Visita altres cursos relacionats amb ...

 sobirania alimentària,  ods,  agroecologia,  consum responsable,  alimentació

Imagen espacio Imagen espacio
Inscripció Online

Compartir:Cursos de matrícula flexible Oferta de idiomas del CDL
Notícies: