Curs

ARQUITECTURA I COOPERACIÓ _EL DRET D'HABITAR. PROGRAMA INCIDE

  • Des de: 10/2/22
  • Fins a: 24/3/22
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • Semipresencial

Preinscripció des del 24/11/21

Promogut per:
Vicerrectorado de Internacionalización y Comunicación

Responsable de l'activitat:
Vicerrector/a Internacionalización Y Comunicación



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

18 hores


6 hores


0 hores

Horari

De vesprada
Las clases se impartirán los jueves de 15:30 a 18:30 horas.
Calendario: 10, 17 y 24 de febrero; 3, 10 y 24 de marzo de 2022.

Lloc d'impartició
Aula 2.12 del Centro de Formación Permanente (CFP). Edificio Nexus (6G), 2ª planta. Campus de Vera UPV
Certificació

Aprofitament

Modalitat

SEMIPRESENCIAL

Curs

2021-2022

ECTS

2,4

Campus

València

18 h

Presencials

6 h

En línia

Preu Col·lectiu
20 € Alumne UPV 
20 € Personal UPV 
20 € Alumni UPV PLUS o AAA UPV 
30 € Públic en general 
20,00 € - Alumno UPV
20,00 € - Personal UPV
20,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
30,00 € - Público en general

Objectius

El dret a habitar inclou el dret a l'habitatge i el dret a la ciutat. L'objectiu d'aquest curs serà mostrar el context de l'hàbitat en totes les seves escales, des del territori, passant pels assentaments i l'espai públic, fins a arribar a l'habitatge. A partir d'un joc de *dualidades s'expressa la realitat actual del món en el qual vivim i com fer front des de l'arquitectura de cooperació a aquestes realitats. L'objectiu final com a arquitectes
serà cobrir el dret a cadascuna d'aquestes escales de l'hàbitat humà complint, en ser les que conformen el concepte general, el dret a habitar.

- Reflexionar sobre el paper de la cooperació Local i Internacional al desenvolupament a través del treball del cooperant en la pràctica
- Visibilitzar les problemàtiques actuals de l'HÀBITAT en contextos locals com en països en vies de desenvolupament.
- Mostrar el paper que, com a tècnics, podem exercir a solucionar la necessitat de desenvolupar altres arquitectures capaces de donar solució a les problemàtiques i necessitats actuals de l'hàbitat.
- Proporcionar a l'alumne d'una plataforma de suport sobre la qual posteriorment desenvolupar les seves inquietuds per l'arquitectura i la cooperació.
- Dotar d'una base teòrica inicial sobre Assentaments Humans precaris i cooperació al desenvolupament, introduint la Nova Agenda Urbana i els ODS.

Acció formativa dirigida a

La matrícula del curs està oberta a l'alumnat de la UPV, a la resta de la comunitat universitària i a persones externes en general.

Per la seva temàtica, pareix que va dirigida al alumnat d'arquitectura o gent arquitecta, que busquen iniciar-se en la cooperació i conèixer les altres possibilitats que ofereix l'arquitectura per a la resolució dels grans reptes que suposa l'hàbitat. Però está obert a qualsevol disciplina y es valra la varietat d’aquestes.


Professors

  • Belén Fernández Del Moral Mestre Professional del sector
  • Elena Vecino Puente Professional del sector
  • Lucia Guirao Bosch Professional del sector

Metodologia didàctica i sistemes d'evaluació

La metodologia proposada està basada en la reflexió, la investigació i en l'acció participativa. Respectant distàncies de seguretat, proporcionant desinfecció adequada del material utilitzat i utilitzant eines interactives com Kahoot!, Menti o Mural, es potenciarà l'aprenentatge col·lectiu. A través de l'aplicació de sistemes de comunicació fluida es buscarà generar coneixement grupal. D'aquesta manera, es promou l'activitat i l'operativa dinàmica: s'aprén “fent” i practicant a partir d'espais de taller i espais de debat que promouen un pensament crític sobre la realitat habitada en el món contemporani.

Temes que s'hi desenvolupen

SESSIÓ I_ Global-Territori: Nord-Sud
Conceptes bàsics sobre la cooperació per a poder comprendre els següents temes a desenvolupar durant el curs. Aquesta sessió se centrarà en l'explotació de recursos i la realitat històrica dels països empobrits.

SESSIÓ II_ Assentaments: Rural-Urbà
Desenvolupar el concepte d'assentaments Humans precaris, tant urbans com rurals.
Donar a conèixer les característiques fonamentals de cada assentament. Exposició pràctica d'un projecte de cooperació en l'àmbit Rural.

SESSIÓ III_ Ciutat: Formal-Informal
Ciutat informal i models de ciutats emergents. Agenda Urbana.ODS. Treballar conceptes fonamentals com els drets humans a la ciutat i el dret a la ciutat. Exposició de casos pràctics a través d'un expert en la matèria.

SESSIÓ IV_ Carrer: Incloent-excloent
Anàlisi de l'espai públic i la seva influència en la manera d'habitar. Processos de degradació Urbana. Obsolescència urbana. Regeneració urbana. Exposició de casos de participació ciutadana i disseny participatiu, transformant l'espai públic

SESSIÓ V_ Habitatge: Habitabilitat bàsica.
Concepte d'habitabilitat bàsica. Precarietat habitacional urbana. Exposició d'un cas pràctic d'intervenció.

SESSIÓ VI _ Habitar: Individu - Societat
En l'última sessió s'elaborarà un recorregut a través de totes les escales treballades anteriorment, finalitzant en l'escala més íntima de l'hàbitat, el propi individu, evidenciant que la seua existència és només possible en societat.


Visita altres cursos relacionats amb...

arquitectura dret cooperació hàbitat incide