Curs

INTRODUCCIÓ A LA HIDROGEOLOGIA

  • Des de: 3/2/23
  • Fins a: 10/3/23
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • Presencial

Preinscripció des del 13/10/22

Promogut per:
Instituto Universitario de Ingeniería del Agua y del Medio Ambiente

Responsable de l'activitat:
Eduardo Cassiraga



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

30 hores


0 hores


0 hores

Horari

De matí
Horario: 9:00 a 11:30 y de 12:00 a 14:30
Sesiones: 3, 10, 17 y 24 de Febrero ; 3 y 10 de Marzo


Lloc d'impartició
Aula G3 de la ETSICCP
Certificació

Aprofitament

Modalitat

PRESENCIAL

Curs

2022-2023

ECTS

3

Campus

València

30 h

Presencials

0 h

En línia

Preu Col·lectiu
400 € Públic en general 
400,00 € - Público en general

Objectius

En acabar el curs l'alumne serà capaç de comprendre els processos subjacents a la component subterrània del cicle hidrològic i abordar i resoldre problemes pràctics relacionats amb la gestió de l'aigua subterrània.


Professors

  • Eduardo Cassiraga Profesor/a Titular de Universidad
  • Maria Elena Rodrigo Clavero Profesor/a Asociado/a
  • Jaime Gomez Hernandez Catedrático/a de Universidad
  • Javier Rodrigo Ilarri Profesor/a Titular de Universidad

Temes que s'hi desenvolupen

Tema 1. Introducció (1 hora)
Aigües subterrànies i cicle hidrològic. Balanç en el planeta. Les aigües subterrànies en la DHJ.
Tema 2.- Principis del flux d'aigua subterrània. (3 hores)
Distribució vertical de l'aigua en el sòl. La porositat. L'energia mecànica d'un fluid. Moviment de l'aigua subterrània. La llei de Darcy. Transmissivitat i emmagatzematge. Pràctica associada.
Tema 3.- Equació del flux d'aigua subterrània. (3 hores)
Emmagatzematge d'un aqüífer. Derivació de l'equació general del flux. Condicions inicials i de contorn. Solució de les equacions de flux subterrani. Pràctica associada.
Tema 4.- Flux d'aigua subterrània a pous. (3 hores)
Conceptes fonamentals. Aproximacions a l'estudi de flux en pous. Càlcul dels descensos produïts per un bombament. Flux estacionari. Flux transitori. Identificació dels paràmetres d'un aqüífer. Interpretació d'assajos de bombament en règim estacionari. Interpretació d'assajos de bombament en règim transitori. Delimitació de perímetres de protecció. Pràctica associada.
Tema 5.- Interacció entre les aigües superficials i subterrànies. (1 hora)
Relacions entre rius i aigua subterrània. Canvis en les relacions aigües superficials i aigües subterrànies. Relacions entre llacs i aigua subterrània. Relacions entre aiguamolls i aigua subterrània.
Tema 6.- Aqüífers costaners. (2 hores)
Definicions prèvies. Interface i zona de barreja. Mecanismes de salinització d'aqüífers costaners. Posició del tascó d'aigua salada. Explotació d'aqüífers costaners. Mètodes de prevenció i control de la intrusió marina. Efectes antròpics en la relació aigua dolça/salada. Càlcul aproximat de la interface. Pràctica associada.
Tema 7.- Fonts de contaminació de les aigües subterrànies. (2 hores)
Processos de contaminació. Contaminants principals. Descripció de les fonts principals de contaminació de sòls i aigües subterrànies. Contaminació urbana. Contaminació agrícola i ramadera. Contaminació industrial. Abocadors de residus sòlids. Contaminació per activitats mineres. (2 hores)
Tema 8.- Equació del transport de massa al medi porós saturat. (6 hores)
Transport per advección. Transport per dispersió mecànica. Transport per difusió molecular. La dispersió hidrodinàmica. L'equació general del transport de massa. Condicions inicials i de contorn. Solucions analítiques de l'equació del transport de massa. Introducció al transport de massa en zona no saturada. Pràctica associada.
Tema 9.- Tècniques de descontaminació de sòls i aqüífers. (4 hores)
Classificació de les tecnologies disponibles. Tractaments físics, químics i biològics. Tècniques de descontaminació in situ. Tècniques de descontaminació ex situ. Contaminació per metalls pesants. Contaminació per substàncies orgàniques. Criteris legals sobre contaminació de sòls i aigües subterrànies. Mètodes d'avaluació del poder depurador del sòl i subsol (Rehse i altres). Aplicació pràctica de l'esborrany del MITERD "Directrius per a la protecció de les aigües subterrànies enfront de la contaminació puntual". Aplicacions i exemples pràctics.
Tema 10.- Introducció als models numèrics. (4 hores)
Protocol del modelatge. Propòsit del model. Model conceptual. Model matemàtic. Disseny del model. Calibratge. Verificació. Predicció. Presentació del model i dels seus resultats. Auditoria posterior i redissenye del model. Recomanacions finals. Pràctica associada.
Avaluació. (1 hora)