Curs

EL REVOLUCIONARI ACTE DE MENJAR: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I ODS (EDICIÓ GANDIA). PROGRAMA INCIDE

  • Des de: 12/3/20
  • Fins a: 2/4/20
  • Campus de Gandia
  • Idioma: Castellà
  • Semipresencial

Preinscripció des del 5/12/19

Promogut per:
Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad

Responsable de l'activitat:
Vicerrector/a Responsabilidad Social Y Cooperación



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

7,5 hores


4,5 hores


0 hores

Horari

De vesprada
Los cursos se imparten los jueves de 15:30 a 18:00 horas.
Calendario: 12 y 26 de marzo; 2 de abril.

Lloc d'impartició
Aula 10. Escuela Politécnica Superior de Gandia (EPSG)
Certificació

Aprofitament

Modalitat

SEMIPRESENCIAL

Curs

2019-2020

ECTS

1,2

Campus

Gandia

7,5 h

Presencials

4,5 h

En línia

Preu Col·lectiu
15 € Alumne UPV 
15 € Personal UPV 
15 € Alumni UPV PLUS o AAA UPV 
20 € Públic en general 
15,00 € - Alumno UPV
15,00 € - Personal UPV
15,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
20,00 € - Público en general

Objectius

- Generar una consciència crítica sobre la importància del foment d'una nova cultura alimentària basada en la sobirania alimentària i en la consecució dels ODS, especialment en l'entorn universitari, i sobre els efectes que el sistema agroalimentari global té sobre milions de persones, especialment sobre les dones.

- Reflexionar amb les persones participants sobre els ODS i el dret a una alimentació saludable, justa i sana de tota la ciutadania, tant en el nord com en el sud global.

- Sensibilitzar a les persones participants en relació als valors del producte agroecològic, sostenible i de proximitat, i en la necessitat de dinamitzar canvis en el sistema alimentari universitari, perquè siga més sostenible i saludable.

- Treballar receptes fàcils i atractives per a practicar una dieta saludable i sostenible.

Acció formativa dirigida a

El curs es dirigeix a persones interessades en l'àmbit de la sobirania alimentària i el consum responsable.

La matrícula del curs està oberta a l'alumnat de la UPV, a la resta de la comunitat universitària i a persones externes en general.


Professors

  • Vanesa Bustos Martínez Professional del sector
  • Daniel Martínez Rubio Professional del sector
  • Piergiuseppe Carucci Professional del sector
  • Maria Dolores Vicente-Almazan Castro Professional del sector

Metodologia didàctica i sistemes d'evaluació

S'empraran tècniques de treball en grup i la cerca de solucions col·lectives a partir d'una reflexió individual i grupal. Dinàmiques participatives en les quals es fomente l'activa participació de tot l'alumnat: pluja d'idees, el termòmetre, diana d'avaluació, etc.

La interacció de l'alumnat amb diferents realitats dins i fora de l'aula, permetrà l'abordatge de la problemàtica del sistema alimentari des d'un enfocament integral, i sempre des de la praxi. El treball des de casa ajuda a aprofundir conceptes amb recursos audiovisuals, i es fomenta la proactivitat de l'alumnat sol·licitant les seues propostes de canvi, a discutir amb el grup.

S'usaran tècniques de cuina sostenible, emprant l'aprenentatge des de la pròpia experiència, en cuinar per elles mateixes les receptes proposades. Durant la sessió de cuina pràctica s'obriran espais per al debat col·lectiu sobre les dificultats que troben en el seu dia a dia i en la universitat, per a poder incorporar les tècniques mostrades. Les persones participants es portaran les receptes apreses en paper, per a poder replicar-les a la seua casa i compartir-les.

Temes que s'hi desenvolupen

- SESSIÓ 1: “De què parlem quan parlem d'Alimentació Sostenible?” (2,5h): Reflexió entorn de l'alimentació sostenible i els seus conceptes associats: sobirania alimentària, agroecologia, agricultura ecològica, economia circular, economia social i solidària, desaprofitament alimentari, Canvi Climàtic… i com es vinculen amb els **ODS.

Reflexió pràctica sobre el que comprem i mengem, tant en la universitat com a casa. Es reflexiona sobre la cistella de la compra de cada participant, els diferents menjars que fan al dia, els menjars que fan en la universitat, on compren, si saben d'on vénen els aliments en origen, qui els produeix.
Sobre la base de la informació discutida s'elabora un esquema col·laboratiu dels principals impactes econòmics, socials i ambientals que tenen els nostres hàbits alimentaris.

En la segona part de la sessió es treballarà juntament amb un agricultor local sobre com podem mitigar aquests impactes des de la pràctica, tant des del seu enfocament de producció, com des del de consum. Es tractarà de plantejar alternatives i analitzar de quina manera els canvis en els nostres hàbits alimentaris poden donar suport a la consecució dels ODS: sobre quin ODS estem influint i de quina manera.

- SESSIÓ 2: “Transitant entre fogons: cuina sostenible per a no iniciats” (2,5h): taller de cuina totalment aplicat en el qual, de la mà d'una cuinera professional, aprendrem a comprar i cuinar plats senzills i saludables i amb ingredients ecològics, de proximitat, que fomenten la justícia social i la nostra felicitat.

- SESSIÓ 3: “Construïm alternatives” (2,5h)

o El que ens diu l'experiència: coneixerem diferents alternatives i experiències reals en marxa, a València i en altres territoris. Esbossarem de forma col·lectiva propostes de millora del sistema alimentari, sobretot a nivell del campus, que es desenvoluparan a casa i es presentaran al grup en aquesta sessió.

Sessions no presencials: treball des de casa (4,5h)
- Visualització de vídeos que aprofundeixen la informació i discussió en aula.
o El Plat o la Vida de Nani Moré
o Nugant Cordes: agroecologia en la Comunitat Valenciana.

- Treball individual o en grup de desenvolupament de propostes de millora de l'alimentació al campus de Gandia, a presentar i discutir en la sessió 3.


Visita altres cursos relacionats amb...

sobirania alimentària ods agroecologia consum responsable alimentació