Logo UPV
Curs

EL REVOLUCIONARI ACTE DE MENJAR: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I ODS. PROGRAMA INCIDE

  • Des de: 18/02/21
  • Fins a: 25/03/21
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • Semipresencial

Preinscripció des del 04/12/20

Promogut per:
Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad

Responsable de l'activitat:
Vicerrector/a Responsabilidad Social Y CooperaciónModalitat

Presencial En línia Emissió en directe

12 hores


6 hores


0 hores

Horari

De matí
Las clases se imparten los jueves de 12:30 a 14:30 horas.
Calendario: 18 y 25 de febrero; 4, 11 y 25 de marzo (sesión doble)

Lloc d'impartició
Campus virtual
Aula es la 0.4 de la ETSI Geodésica, Cartográfica y Topográfica Campus de Vera

Preu Col·lectiu Terminis Des de Fins a
10,00 € Alumni UPV PLUS o AAA UPV  1 termini - -
10,00 € Alumne UPV  1 termini - -
10,00 € Personal UPV  1 termini - -
20,00 € Públic en general  1 termini - -
10,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
10,00 € - Alumno UPV
10,00 € - Personal UPV
20,00 € - Público en general

Objectius

- Generar una consciència crítica sobre la importància del foment d'una nova cultura alimentària basada en la sobirania alimentària i en la consecució dels ODS, especialment en l'entorn universitari, i sobre els efectes que el sistema agroalimentari global té sobre milions de persones, especialment sobre les dones.

- Reflexionar amb les persones participants sobre els ODS i el dret a una alimentació saludable, justa i sana de tota la ciutadania, tant en el nord com en el sud global.

- Sensibilitzar a les persones participants en relació als valors del producte agroecològic, sostenible i de proximitat, i en la necessitat de dinamitzar canvis en el sistema alimentari universitari, perquè siga més sostenible i saludable.

- Treballar receptes fàcils i atractives per a practicar una dieta saludable i sostenible.

Acció formativa dirigida a

El curs es dirigeix a persones interessades en l'àmbit de la sobirania alimentària i el consum responsable.

La matrícula del curs està oberta a l'alumnat de la UPV, a la resta de la comunitat universitària i a persones externes en general.


Professors

  • Vanesa Bustos Martínez Professional del sector
  • Raquel Giner Muñoz Professional del sector
  • Manuela Molina Oliver Professional del sector
  • Piergiuseppe Carucci Professional del sector
  • Daniel Martínez Rubio Professional del sector

Metodologia didàctica

S'empraran tècniques de treball en grup i la cerca de solucions col·lectives a partir d'una reflexió individual i grupal. Dinàmiques participatives en les quals es fomente l'activa participació de tot l'alumnat: pluja d'idees, el termòmetre, diana d'avaluació, etc.

La interacció de l'alumnat amb diferents realitats dins i fora de l'aula, permetrà l'abordatge de la problemàtica del sistema alimentari des d'un enfocament integral, i sempre des de la praxi. El treball des de casa ajuda a aprofundir conceptes amb recursos audiovisuals, i es fomenta la proactivitat de l'alumnat sol·licitant les seues propostes de canvi, a discutir amb el grup.

S'usaran tècniques de cuina sostenible, emprant l'aprenentatge des de la pròpia experiència, en cuinar per elles mateixes les receptes proposades. Durant la sessió de cuina pràctica s'obriran espais per al debat col·lectiu sobre les dificultats que troben en el seu dia a dia i en la universitat, per a poder incorporar les tècniques mostrades. Les persones participants es portaran les receptes apreses en paper, per a poder replicar-les a la seua casa i compartir-les.

Les classes tindran format presencial. En cas que les mesures adoptades per la Universitat en relació a la crisi sanitària així ho recomanen, les sessions podran passar a modalitat online.

Temes que s'hi desenvolupen

- SESSIÓ 1: “De què parlem quan parlem d'Alimentació Sostenible?” (2h): reflexió entorn de l'alimentació sostenible i els seus conceptes associats: sobirania alimentària, agroecologia, agricultura ecològica, economia circular, economia social i solidària, desaprofitament alimentari, Canvi Climàtic… i com es vinculen amb els ODS.

- SESSIÓ 2: “Sabem el que mengem?” (2h): reflexió pràctica sobre el que comprem i mengem, tant en la universitat com a casa. Es reflexiona sobre la cistella de la compra de cada participant, els diferents menjars que fan al dia, els menjars que fan en la universitat, on compren, si saben d'on vénen els aliments en origen, qui els produeix.

Sobre la base de la informació discutida s'elabora un esquema col·laboratiu dels principals impactes econòmics, socials i ambientals que tenen els nostres hàbits alimentaris.

En la segona part de la sessió es treballarà juntament amb un agricultor local sobre com podem mitigar aquests impactes des de la pràctica, tant des del seu enfocament de producció, com des del de consum. Es tractarà de plantejar alternatives i analitzar de quina manera els canvis en els nostres hàbits alimentaris poden donar suport a la consecució dels ODS: sobre quin ODS estem influint i de quina manera?

- SESSIÓ 3: “Transitant entre fogons: cuina sostenible per a no iniciats” (4h - doble)

o Mercat Agroecològic de la UPV: visita i indagació sobre el mercat de la mà dels i les productores locals.

o Taller de cuina aplicada: de la mà d'una cuinera professional, aprendrem a comprar i cuinar plats senzills i saludables i amb ingredients ecològics, de proximitat, que fomenten la justícia social i la nostra felicitat.


- SESSIONS 4 i 5: “Construïm alternatives” (4h)

o El que ens diu l'experiència: coneixerem diferents alternatives i experiències reals en marxa, a València i en altres territoris. Esbossarem de forma col·lectiva propostes de millora del sistema alimentari, sobretot a nivell de la UPV, que es desenvoluparan a casa i es presentaran al grup en la sessió final.

o Presentació de propostes de millora de l'alimentació en la UPV i discussió col·lectiva. Debat obert. (2h)

Treball no presencial (6h)
- Visualització de vídeos que aprofundeixen la informació i discussió en aula.

o El Plat o la Vida de Nani Moré
o Nugant Cordes: agroecologia en la Comunitat Valenciana.

- Treball individual o en grup de desenvolupament de propostes de millora de l'alimentació al campus de la UPV, a presentar i discutir en la sessió 5.


Certificació

Aprofitament

Modalitat

SEMIPRESENCIAL

Curs

2020-2021

ECTS

1,8

Campus

València

12 h

Presencials

6 h

En línia

Visita altres cursos relacionats amb...

sobirania alimentària ods agroecologia consum responsable alimentació