Jornada

TALLER DE CREACIÓ AUDIOVISUAL: PROJECTAR EL CANVI (SEGONA EDICIÓ). REPRESENTAR ELS REPTES ECOSOCIALS

  • Des de: 23/10/23
  • Fins a: 2/11/23
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • Presencial

Preinscripció des del 14/9/23

Promogut per:
Centro de Investigación Arte y Entorno

Responsable de l'activitat:
José Luis Albelda Raga



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

18 hores


0 hores


0 hores

Horari

De matí
- lunes 23 octubre de 10 a 12h.
- martes 24 octubre de 10 a 14h.
- martes 31 octubre 10 a 14h.
- lunes 30 octubre 10 a 14h.
- jueves 2 noviembre 10 a 14h.

Lloc d'impartició
Grupo presencial: Aula 2.5 CFP UPV. (Edificio Nexus 6G, 2ª Planta) Grupo online síncrono: Teams
Certificació

Assistència

Modalitat

PRESENCIAL

Curs

2023-2024

ECTS

0

Campus

València

18 h

Presencials

0 h

En línia

Preu Col·lectiu
20 € Alumne UPV 
20 € Personal UPV 
20 € Alumni UPV PLUS 
30 € Públic en general 
20,00 € - Alumno UPV
20,00 € - Personal UPV
20,00 € - Alumni UPV PLUS
30,00 € - Público en general

Objectius

Es tracta d'un taller de caràcter pràctic (amb una breu introducció teòrica) i el seu objectiu fonamental és fomentar una creació audiovisual que participe activament en el discurs ecosocial, traient partit de la seua alta capacitat comunicativa i de crear empatia, paral·lelament a la seua capacitat de cercar altres maneres de veure i de mostrar. Per a això, es fomentaran propostes audiovisuals que treballen en 2 línies principals:
- Denúncia de la crisi ecosocial en la qual estem submergits.
- Visibilització d'alternatives: projectes i iniciatives de transició ecosocial, de resiliència, d'adaptació als nous escenaris de canvi climàtic, menor disponibilitat energètica, etc.
El tipus d'audiovisual que resultarà d'aquest taller seran peces curtes (de 6 minuts de duració com a màxim) que puguen entendre's com a mini-curts documentals, vídeos d'activistes i/o peces de videoart.


Acció formativa dirigida a

Alumnes de:
- MHESTE (Màster en Humanitats Ecològiques, Sustentabilitat i Transició Ecosocial, UPV i UAM) i el Proyecte I + D Humanitats ecològiques i transicions ecosociales. Propostes ètiques, estètiques i pedagògiques per a l'Antropocé (PID2019-107757RB-I00, Agència Estatal d'Investigació).
- Màster d'Investigació, Art i Creació, UCM
- Màster de Producció Artística, UPV
- Màster d'Arts Visuals i Intermitja, UPV.
- Màster en Producció i Recerca Artística, UB.
- Centre d'Investigació Art i Entorn, UPV.
- Facultat de Belles arts Sant Carlos, UPV.
- Públic en general interessat pen la creació audiovisual.


Professors

  • José Luis Albelda Raga Profesor/a Titular de Universidad
  • Carlos Llonch Molina Professional del sector
  • Lorena Rodriguez Mattalia Profesor/a Titular de Universidad
  • Carlos Daniel Gomero Correa Professional del sector
  • Alba Pascual Benlloch Professional del sector

Metodologia didàctica i sistemes d'evaluació

Línies d'interès:
Per a la realització dels vídeos en el si del taller de creació, així com per a la convocatòria d'enviament de creacions audiovisuals, establim una sèrie de línies d'interès que responen al plantejament a dalt descrit:
1. Comunicació de la crisi ecosocial: denúncia de la situació actual de canvi climàtic, de fragilitat ecosistèmica i social, de la crisi energètica, de l'afebliment de les estructures democràtiques i auge de models totalitaris.
2. Denúncia del greenwashing i de les falses transicions ecològiques oficials.
3. Estètica de la naturalesa: la connexió empàtica amb ecosistemes i espècies com a manera d'impulsar una ètica ecològica amb compromís ideològic. Estètica de la simplicitat per al descens metabòlic de la nostra societat. Representació de models i experiències. Audiovisuals propositius: cap a on volem anar; com construir imaginaris de transició cap a una sustentabilitat real, més enllà de la posa mediàtica i institucional. Accions de resistència i resiliència davant els escenaris que se'ns plantegen.
Al seu torn, els vídeos presentats podrien pertànyer a diferents categories de la creació audiovisual, com pot ser:
- Curts documentals.
- Vídeos d'activistes, conscienciació mediambiental.
- Obres de videoart.
- Curts de ficció.

Temes que s'hi desenvolupen

Es tracta d'un taller de caràcter teoricopràctic i el seu objectiu fonamental és fomentar una creació audiovisual que participe activament en el discurs ecosocial, traient partit de la seua alta capacitat comunicativa i de crear empatia, paral·lelament a la seua capacitat de cercar altres maneres de veure i de mostrar. Per a això, es fomentaran propostes audiovisuals que, a més de denunciar la crisi ecosocial en la qual estem submergits, també mostren que la transició és possible, i, conseqüentment, es vinculen als moviments socials que aposten per societats més sostenibles.
El tipus d'audiovisual que resultarà d'aquest taller seran peces curtes (de 6 minuts de duració com a màxim) que puguen entendre's com a mini-curts documentals, vídeos d'activistes i/o peces de videoart.

Aquest taller és una segona edició del ja celebrat entre setembre i octubre de 2021 en la UPV (CFP) que es titulava “TALLER DE CREACIÓ AUDIOVISUAL: Projectar el canvi. Creació audiovisual i crisi ecosocial” i que va tenir un bon acolliment, amb 26 alumnes/us matriculades/us, la meitat de manera presencial i la meitat en línia.
D'aquest taller va derivar un Concurs de creació audiovisual que va ser l'origen d'una Mostra audiovisual titulada també Projectar el canvi: creació audiovisual i crisi ecosocial, formada per 15 vídeos seleccionats per jurat d'entre els realitzats en aquest taller i altres que es van presentar per concurs lliure. Aquesta mostra, la pàgina web de la qual és https://proyectarcambio.webs.upv.es/ es va inaugurar a la Casa Encesa (LCE) de Madrid al març de 2022 i ha itinerat durant tot l'any 2022 per diversos espais nacionals i internacionals:
- Climate, Sustainability and the Arts, Festival organitzat pel grup Clima, Sostenibilitat i Arts, de la Temple University de Filadèlfia, els EUA, abril 2022.
- Sala Alfons Roig de la Facultat de Belles arts, UPV, després de la presentació del Màster de Producció Artística (MPA), València, Espanya, setembre 2022.
- Auditori de la Facultat d'Arts de la UAEM, Cuernavaca, Morelos, Mèxic, setembre 2022.
- Cinema cultural Estatal Morelos, Morelos, Mèxic, octubre.
- Sala d'actes de l'Institut Valencià d'Art Modern, IVAM, València, Espanya, novembre 2022.
- Setmana de Cinema Rural i Ecològic de Canàries, L'Esperança, Tenerife, Espanya, novembre 2022.
- TEA, Tenerife Espai de les Arts,Tenerife, Espanya. novembre -desembre de 2022.
S'inscriu en les accions desenvolupades en el marc de dos projectes d'Investigació:
- Humanitats ecològiques i transicions ecosocials. Propostes ètiques, estètiques i pedagògiques per al Antropoceno (2020-2023, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats), l'objectiu principal de les quals és abordar el repte del pensament, l'educació i la comunicació d'una cultura de la sustentabilitat que facilite la transició ecosocial.
- Educació estètica: Pràctiques artístiques i radicalització de la democràcia en la crisi del neoliberalisme (2023, Universitat Politècnica de València), que aposta per una educació de qualitat, sostenible i inclusiva, mitjançant un programa d'educació estètica en forma de projectes artístics que actuen com l'eix d'una espiral democràtica capaç de mobilitzar subjectivitats, formes d'expressió, cultures i entorns dels estudiants i del professorat.


Projecte formatiu

Visita altres cursos relacionats amb...

audiovisual ecosocial art video ecologia