Curs

ARTESANIA SOSTENIBLE: LA CULTURA DE L'ESPART.

  • Des de: 28/10/22
  • Fins a: 29/10/22
  • Campus de València
  • Idioma: Castellà
  • Presencial

Preinscripció des del 21/9/22

Promogut per:
Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio

Responsable de l'activitat:
María Victoria Vivancos Ramón



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

12 hores


0 hores


0 hores

Horari

Matí i vesprada
viernes 28 de octubre 10 -14 h.
viernes 28 de octubre 15-19 h.
sábado 29 de octubre 10-14 h.

Lloc d'impartició
Taller de la Cátedra UNESCO Forum UPV. Instituto Universitario de la Universitat Politècnica de València. Edificio K de la CPI. PLANTA 0.
Certificació

Assistència

Modalitat

PRESENCIAL

Curs

2022-2023

ECTS

0

Campus

València

12 h

Presencials

0 h

En línia

Preu Col·lectiu
65 € Públic en general 
65,00 € - Público en general

Objectius

1.- Que els participants siguen conscients de la importància cultural i històrica d'aquesta planta.
2.- Contribuir a la preservació d'aquest saber ancestral, de la seua actualització artesanal com a coneixement inspirador i generador d'un ofici sostenible i de qualitat.
3.- Saber treballar l'espart amb tècniques bàsiques.
4.- Tindre una visió oberta a les infinites aplicacions de l'espart com a substitut del plàstic, per a cuidar del nostre medi ambient.

Acció formativa dirigida a

Persones interessades a conéixer mètodes artesanals alternatius als plàstics per a dur a terme les seues produccions artesanals o artístiques.
Qualsevol persona interessada a conéixer la cultura de l'espart, la importància que ha tingut aquest material i el seu ús en l'evolució de la societat durant milers d'anys i les infinites possibilitats que ens ofereix en l'actualitat.


Professors

  • Maria Teresa Miñana Molla Professional del sector
  • María Victoria Vivancos Ramón Catedrático/a de Universidad

Metodologia didàctica i sistemes d'evaluació

El curs s'iniciarà amb una introducció sobre la Càtedra UNESCO Fòrum i el projecte *OCEAN *ART que està desenvolupant en l'actualitat i els objectius de desenvolupament sostenibles que propugna, així com de la importància de recuperar antics procediments artesanals per a actualitzar-los i desenvolupar-los en el segle XXI, com a alternativa a uns altres més contaminants i verinosos dels nostres oceans i el nostre medi ambient en general.
A continuació se seguirà amb la història de l'espart, la planta i els seus processos.
Després d'aquesta introducció teòrica es començarà en el taller de la Càtedra amb la part pràctica, que consistirà en la realització de diferents exercicis dirigits i supervisats directament per la professora:
• *Trena o *cordeta (*guita): corda d'espart picat de tres ramals..
• *Soleta (*recincho o *quirneja): trena d'espart picat de cinc ramals.
• *Filet o *cordellet (filet o *cordelillo) de 2 ramals o caps
• Cosir les trenes per a elaborar una xicoteta cistella.

Temes que s'hi desenvolupen

L'espart sempre ha format part del nostre paisatge tenint un alt valor ambiental i formant el que podríem denominar un Paisatge Cultural.
Durant molts segles, la vida de la gent d'aquestes terres va girar al voltant de l'aprofitament d'aquesta planta amb la qual s'han fabricat tota classe d'elements: calçat, cabassos, bosses, cordes, estores, seients, *nasas, xarxes de pesca i una infinitat d'altres objectes relacionats amb la llar, el treball en el camp o en la mar.
Tots aquests usos, oficis i coneixements, constitueixen la manifestació d'una Cultura pròpia de la nostra terra, la Cultura de l'Espart.
Tot això representa un valuós patrimoni acumulat i transmés de generació en generació, des de temps immemorials. Un patrimoni que forma part de la nostra memòria col·lectiva sent una de les herències més valuoses de la nostra identitat.
Tenint en compte tots aquests factors i atesa la importància que ha tingut i té l'espart i la seua artesania, el Govern d'Espanya va declarar el 17 d'abril de 2019 la Cultura de l'Espart, Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial d'Espanya . Llei 10/2015, de 26 de maig, per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que al seu torn es fonamenta en la Convenció de la UNESCO de l'any 2003, que diu: “els coneixements tècnics associats als oficis tradicionals artesanals formen part integrant del Patrimoni Cultural Immaterial mundial. En el seu conjunt, formen un tresor de valor incalculable per a tota la humanitat. La preservació d'aquests sabers constitueix, doncs, una responsabilitat col·lectiva que incumbeix tant les comunitats portadores com als poders públics i , en els casos on la transmissió d'aquests sabers perillaria, l'Estat i les Organitzacions Internacionals estan cridades a intervindre amb la finalitat d'assegurar la seua preservació com a patrimoni de la humanitat.


Contacte