Curs

EL REVOLUCIONARI ACTE DE MENJAR: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I ODS (EDICIÓ GANDIA). PROGRAMA INCIDE

  • Des de: 28/4/22
  • Fins a: 12/5/22
  • Campus de Gandia
  • Idioma: Castellà
  • Presencial

Preinscripció des del 25/11/21

Promogut per:
Vicerrectorado de Internacionalización y Comunicación

Responsable de l'activitat:
Vicerrector/a Internacionalización Y Comunicación



Modalitat

Presencial En línia Emissió en directe

7,5 hores


0 hores


0 hores

Horari

De matí
El curso se imparte presencialmente los jueves de 12:00 a 14:30 horas.
Calendario: 28 de abril; 5 y 12 de mayo de 2022.

Lloc d'impartició
Aula 30 - planta 1ª (edificio A) de la Escuela Politécnica Superior de Gandía (EPSG) de la UPV.
Certificació

Aprofitament

Modalitat

PRESENCIAL

Curs

2021-2022

ECTS

0,75

Campus

Gandia

7,5 h

Presencials

0 h

En línia

Preu Col·lectiu Terminis Des de Fins a
15,00 € Alumne UPV  1 termini - -
15,00 € Personal UPV  1 termini - -
15,00 € Alumni UPV PLUS o AAA UPV  1 termini - -
25,00 € Públic en general  1 termini - -
15,00 € - Alumno UPV
15,00 € - Personal UPV
15,00 € - Alumni UPV PLUS o AAA UPV
25,00 € - Público en general

Objectius

- Generar una consciència crítica sobre la importància del foment d'una nova cultura alimentària basada en la sobirania alimentària i en la consecució dels ODS, especialment en l'entorn universitari, i sobre els efectes que el sistema agroalimentari global té sobre milions de persones, especialment sobre les dones.

- Reflexionar amb les persones participants sobre els ODS i el dret a una alimentació saludable, justa i sana de tota la ciutadania, tant en el nord com en el sud global.

- Sensibilitzar a les persones participants en relació als valors del producte agroecològic, sostenible i de proximitat, i en la necessitat de dinamitzar canvis en el sistema alimentari universitari, perquè siga més sostenible i saludable.

- Treballar receptes fàcils i atractives per a practicar una dieta saludable i sostenible.

Acció formativa dirigida a

El curs es dirigeix a persones interessades en l'àmbit de la sobirania alimentària i el consum responsable.

La matrícula del curs està oberta a l'alumnat de la UPV, a la resta de la comunitat universitària i a persones externes en general.


Professors

  • Laura Almodovar Sebstian Professional del sector
  • Marina Morales Pérez Professional del sector
  • Daniel Martínez Rubio Professional del sector

Metodologia didàctica

S'empraran tècniques de treball en grup i la cerca de solucions col·lectives a partir d'una reflexió individual i grupal. Dinàmiques participatives en les quals es fomente l'activa participació de tot l'alumnat: pluja d'idees, el termòmetre, diana d'avaluació, etc.

S'usaran tècniques de cuina sostenible, emprant l'aprenentatge des de la pròpia experiència, en cuinar per elles mateixes les receptes proposades. Durant la sessió de cuina pràctica s'obriran espais per al debat col·lectiu sobre les dificultats que troben en el seu dia a dia i en la universitat, per a poder incorporar les tècniques mostrades. Les persones participants es portaran les receptes apreses en paper, per a poder replicar-les a la seua casa i compartir-les.

Temes que s'hi desenvolupen

- SESSIÓ 1: “De què parlem quan parlem d'Alimentació Sostenible?” (2:30h):
Reflexió entorn de l'alimentació sostenible i els seus conceptes associats: sobirania alimentària, agroecologia, agricultura ecològica, economia circular, economia social i solidària, desaprofitament alimentari, Canvi Climàtic… i com es vinculen amb els ODS.

En la segona part de la sessió es treballarà juntament amb un agricultor local sobre com podem mitigar aquests impactes des de la pràctica, tant des del seu enfocament de producció, com des del de consum. Es tractarà de plantejar alternatives i analitzar de quina manera els canvis en els nostres hàbits alimentaris poden donar suport a la consecució dels ODS: sobre quin ODS estem influint i de quina manera?

- SESSIÓ 2: “Práctica Cocina Sostenible” (2:30h)

Taller de cuina aplicada: De la mà d'una cuinera professional, aprendrem a comprar i cuinar plats senzills i saludables i amb ingredients ecològics, de proximitat, que fomenten la justícia social i la nostra felicitat.

- SESSIÓ 3: “Construïm alternatives” (2:30h)

El que ens diu l'experiència: coneixerem diferents alternatives i experiències reals en marxa, a Gandia i en altres territoris.

Finalment, esbossarem de forma col·lectiva propostes de millora del sistema alimentari i canvis per a caminar cap a un model de consum sostenible, just i sa.


Visita altres cursos relacionats amb...

sobirania alimentària ods agroecologia consum responsable alimentació